Resepi Paprik Ayam
PAPRIK AYAM

Bahan-bahan diperlukan:
- Sesudu bawang merah, putih dan halia yang sudah di blend
- 3 batang baby jagung
- 1 batang lobak merah (jenis sayur mengikut cita rasa masing2)
- Dua sudu lada boh (blender lada kering yg telah direbus)
- Setengah sudu gula
- Sesudu sos tiram, sos cili, kicap
- Secubit garam
- 5 helai daun limau purut
- 3 ketul ayam ( dipotong kecil-kecil-boleh juga guna bahan2 yg lain)
- tepung jagung kalau nak kuah pekat
Cara menyediakan dan memasak:
- Tumiskan sesudu bawang merah, putih dan halia yang sudah di blend bersama dengan 2 sudu lada boh.
- Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam cukup masak. (masukkan air kalau hendak paprik yang berkuah)
- Ketika ayam sedang di masak masukkan gula, garam, sos cili, kicap dan sos tiram supaya rasa dapat sebati dengan ayam tersebut. (bahan boleh ditambah sekiranya rasa tidak mencukupi)
- Letakkan tepung jagung jika hendak kuah yang pekat, jika tidak ada tidak mengapa
- Setelah ayam masak, masukkan lobak merah yang sudah dipotong dan baby jagung tersebut.
- Akhir sekali masukkan 5 helai daun limau purut yang dipotong kecil-kecil.
- Siap untuk dihidangkan bersama dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment